KarriereKick
Annonce

Uddannelse

Når man som elev synes, det er kedeligt at gå i skole, så skal man blot tænke på, at mange år på skolebænken giver et langt og sundt liv. Foto: Colourbox

Uddannelse = et længere liv

Danskere med en korte uddannelser har markant dårligere helbred end de, der har siddet længst på skolebænken.

Mange år på skolebænken resulterer i et sundere og længere liv, end dem der har fået en kort uddannelse.

Borgere med lavere uddannelsesniveau har et markant dårligere helbred end danskere med lang uddannelse, skriver Politiken onsdag.

På flere områder er uligheden blevet større de seneste 23 år, til trods for at hensigten fra politikere og fagfolk er den stik modsatte, fremgår det af en rapport, Statens Institut for Folkesundhed udgiver onsdag.

– Vores resultater er desværre ret deprimerende, siger en af artiklens forfattere, forskningsleder Knud Juel, til Politiken.

Forskerne har undersøgt, hvordan danskernes helbred målt på 48 parametre har udviklet sig fra 1987 til 2010. Det er oplysninger om sundhed, livskvalitet, smerter, sygdomme, livsstil, brug af sundhedsvæsnet, ensomhed og arbejdsmiljø.

De data er koblet med deltagernes uddannelsesniveau, og den overordnede konklusion er, at personer med kortere uddannelser har det værre end højtuddannede på fire ud af fem parametre.

– Uligheden er stort set den samme som i 1987, og det er overraskende, når man tænker på, hvor mange politiske kræfter der er blevet lagt i at ændre det billede, siger Knud Juel til Politiken.

Når han læser rapporten, rynker øjenbrynene mest ved afsnittet om storrygere. Det fremgår, at mens højtuddannede storrygere har trodset afhængigheden og lagt cigaretterne fra sig, fortsætter lavtuddannede med at ryge.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) siger, at “den voksende ulighed i sundhed er et meget stort problem”. Regeringen vil opsætte mål for, hvor sunde danskerne skal være om ti år, og et af målene vil være en begrænsning af uligheden i sundhed.

– Vi har hævet afgifterne på cigaretter, og jeg vil ikke afvise, at de skal hæves yderligere, siger sundhedsminister Astrid Krag til Politiken.

I samarbejde med Newspaq af Nyhedsbureauet Newspaq

16. maj, 2012

Tagged ,

Karrierekick

Skrevet af Karrierekick

KarriereKick er Danmarks førende webportal inden for uddannelse og karriere med særligt fokus på unge af anden etnisk baggrund end dansk

Se alle indlæg af Karrierekick →

Lignende artikler