KarriereKick
Annonce

Arbejdsliv

Mænd med høje uddannelser smider i længere tid jakkesættet og tager barselsorlov. Foto: Colourbox

Højtuddannede mænd tager længere barsel

Jo længere tid uddannelsen har taget desto længere er også barselsperioden for nybagte fædre.

Mænd, der bærer et jakkesæt på jobbet, tager i gennemsnit dobbelt så lang barsel som deres kønsfæller i blåt Kansas-arbejdstøj.

Højtuddannede mænd er blevet vilde med barsel, når en lille ny er kommet til verden. Tal fra Finansforbundet viser, at mænd næsten har fordoblet deres orlovslængde siden 2006. De har nu i gennemsnit 60 dages barsel mod 38 dage, som er gennemsnittet for mænd på arbejdsmarkedet. Det skriver Berlingske Business.

Og det er ikke kun mænd i finanssektoren, der er blevet vilde med barsel. Tal fra Djøfs seneste barselsundersøgelse viser, at 41 procent af fagforeningens medlemmer under 40 år holdt tre måneder eller længere barsel. Gennemsnittet for mænd på hele arbejdsmarkedet er 27 procent.

– Der er ingen tvivl om, at vi på grund af mulighederne for fuld løn har set en markant fremgang i barsel for mænd. Det har skabt en sneboldseffekt og fået flere med. Og mændene behøver ikke dele deres periode med fuld løn med kvinden i det tilfælde, at hun også er ansat på vores overenskomst, siger næstformand for Finansforbundet, Solveig Ørteby, til Berlingske Business.

Det er muligheden for at få løn under barsel, der gør barsel ekstra populært for højtuddannede mænd, vurderer kønsforsker.

– Muligheden for fuld løn i perioden er helt afgørende, idet mænd normalt tjener mest. Når man sætter fokus på det politisk via overenskomsterne, forplanter det sig ned i systemet, siger kønsforsker fra Aalborg Universitet, Anette Borchorst, til avisen.

Men selvom de højtuddannede mænd helt af sig selv tager længere barsel med den lille ny, så vil Djøf presse på for øremærket barsel.

– Det er rigtigt, at det er lønnen, som er afgørende. Men en øremærkning af perioden med barselsdagpenge vil være et første skridt i den rigtige retning, og det vil sende et signal til alle arbejdsgivere – også dem som ikke har en overenskomst, siger chefkonsulent i Djøf, Dorte Gotthjælp Nielsen, til Berlingske Business.

Regeringen pønser på at øremærke tre måneders barsel til mænd.

Kilde: Berlingske Business

I samarbejde med Newspaq af Anders Lind Jørgensen

15. jun, 2012

Tagged , ,

Karrierekick

Skrevet af Karrierekick

KarriereKick er Danmarks førende webportal inden for uddannelse og karriere med særligt fokus på unge af anden etnisk baggrund end dansk

Se alle indlæg af Karrierekick →

Lignende artikler